Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In januari verwelkomde het Law Centre for Health and Life, James Hazel als nieuwe postdoctorale onderzoeker. Zijn onderzoek zal zich richten op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de besluitvorming in de gezondheidszorg, met een focus op de implicaties voor de juridische relatie tussen patiënt en arts.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?  

Mijn naam is James Hazel. Ik ben geboren en getogen in de Verenigde Staten (Arizona) en verhuisde in 2021 met mijn vrouw Molly naar Amsterdam. Ik ben jurist en moleculair bioloog van opleiding en heb gedurende mijn hele carrière geprobeerd deze twee verschillende disciplines toe te passen op onderzoeksvragen, waarbij het ontwikkelen van een beter begrip van de ethische, juridische en sociale implicaties van opkomende technologieën centraal staat. Dit omvat het gebruik van genetische en andere gevoelige gezondheidsgegevens door bedrijven, zorgverleners, onderzoekers en wetshandhavers.

Waar richt je onderzoek bij LCHL zich op?   

Mijn onderzoek richt zich op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de besluitvorming in de gezondheidszorg, met een focus op de implicaties voor de juridische relatie tussen patiënt en arts. Ik ben ook geïnteresseerd in het gebruik van AI in andere omgevingen, zoals wereldwijde gezondheidszorg, en in de implicaties van opkomende technologieën (en bijbehorende gegevens) in het algemeen.  

Wat inspireerde je om dit specifieke studiegebied te kiezen?

Het gebruik van AI-besluitvormingstools heeft een enorm potentieel om de gezondheidsresultaten voor mensen over de hele wereld te verbeteren. De opkomst van deze tools is echter niet zonder risico's, zoals het verergeren van bestaande ongelijkheden op het gebied van gezondheid, en het is van cruciaal belang dat ze ethisch, wettelijk en op een maatschappelijk verantwoorde manier worden ingezet. Ik hoop met mijn onderzoek een bijdrage te leveren aan deze belangrijke en zich ontwikkelende discussies, onder andere door op het juiste moment bevindingen aan te dragen die de belanghebbenden die deze technologieën op een verantwoorde manier moeten ontwikkelen en inzetten, kunnen informeren.

Dr. J.W. (James) Hazel III PhD

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht