Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Anniek de Ruijter, Bastiaan Wallage en Hannah van Kolfschooten, van het Law Centre for Health and Life, maakten deel uit van een interdisciplinair team van wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Amsterdam UMC dat een methode ontwikkelde om de gezondheid van voedselomgevingen te meten. Deze aanpak stelt voor het eerst een meetinstrument voor waarmee buurten en straten beoordeeld kunnen worden op hun 'voedselomgevingsscore', vergelijkbaar met het beoordelen van luchtkwaliteit.

Het onderzoek, gepubliceerd in december 2023, toont aan hoe dit instrument de weg opent naar effectieve regulering van voedselomgevingen om gezondheidsrisico's zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aan te pakken. Deze innovatieve methode, gebaseerd op de Schijf van Vijf-criteria van het Voedingscentrum, onthult verontrustende bevindingen. In een geteste Amsterdamse winkelstraat voldeed maar liefst 77% van het voedselaanbod niet aan deze gezondheidsrichtlijnen. Dit wijst op een overweldigende aanwezigheid van ongezonde voedselaanbieders. Het ontwikkelde meetinstrument, inclusief een afwegingskader, biedt gemeenten de mogelijkheid om de voedselomgeving te reguleren. Hiermee kunnen zij besluiten nemen over het al dan niet toelaten van nieuwe winkels die voedsel verkopen, met als doel het creëren van gezondere voedselomgevingen en het beschermen van de gezondheid van burgers. 

Prof. dr. mr. A. (Anniek) de Ruijter

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht

Mr. dr. B. (Bastiaan) Wallage

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht

Mr. H.B. (Hannah) van Kolfschooten LLM

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht