Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De onderzoekers

Het Law Centre for Health and Life wordt geleid door directeur Anniek de Ruijter en codirecteuren Johan Legemaate en Katrina Perehudoff. Samen vormen ze het bestuur van het centrum.

Leden

Anniek de Ruijter, Directeur

Anniek de Ruijter (LLM, PhD) is universitair hoofddocent Gezondheidsrecht en beleid aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Anniek is directeur van het Law Centre for Health and Life, directeur van de Amsterdam Law Practice, lid van het bestuur van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) en coördinator van het vak Internationaal en Europees Gezondheidsrecht van de master Gezondheidsrecht. Anniek onderzoekt het grensvlak tussen recht en gezondheid, waarbij digitalisering, globalisering, Europeanisatie en leefomgeving centraal staan.

Dr. mr. A. (Anniek) de Ruijter

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Johan Legemaate, Codirecteur

Johan Legemaate (PhD) is hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Geneeskunde en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is lid-jurist van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en raadsheer in het Gerechtshof Den Bosch (medische kamer). Eerder was Johan lid van de Gezondheidsrecht en voorzitter van de Vereniging voor Gezondheidsrecht. Zijn onderzoek focust zich op de rechtspositie van patiënten, de regulering van de kwaliteit van zorg en vraagstukken rond het levenseinde. Hij is een erkend expert op het terrein van wetsevaluatie in de zorg.

Prof. dr. J. (Johan) Legemaate

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Katrina Perehudoff, Co-Directeur

Katrina Perehudoff (MSc, LLM, PhD) is postdoctoraal onderzoeker in Global and European Health aan de Universiteit van Amsterdam en codirecteur bij het Law Centre for Health and Life. Haar onderzoek richt zich op de spanningen tussen rechtsnormen die impact hebben op geneesmiddelen en het effect van recht en beleid op de toegang tot geneesmiddelen. 

Dr. S.K. (Katrina) Perehudoff

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Myrte Hollander

Myrte Hollander (LLM) is als student-assistent verbonden aan het Law Centre for Health and Life en de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft in 2021 de master Gezondheidsrecht aan de UvA afgerond en volgt momenteel de master Privaatrecht aan de UvA. Haar interessegebieden zijn medisch tuchtrecht en medisch aansprakelijkheidsrecht, patiëntenrechten en rechtsvragen rondom het begin en einde van het leven.

Hannah van Kolfschooten

Hannah van Kolfschooten (LLM) is promovendus aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Ze is tevens docent van het vak Europees en Internationaal Gezondheidsrecht, onderdeel van de master Gezondheidsrecht. Gedurende haar promotietraject onderzoekt Hannah de EU-regulering van algoritmische besluitvorming op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorg, waarbij de focus ligt op het beschermen van patiëntenrechten.

Mr. H.B. (Hannah) van Kolfschooten LLM

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Wouter Koelewijn

Wouter Koelewijn (LLM, PhD) is docent Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij als advocaat en partner werkzaam bij Van Benthem & Keulen. Hij is gespecialiseerd in administratief recht en houdt zich voornamelijk bezig met de regulering van de gezondheidszorg.

Mr. dr. W.I. (Wouter) Koelewijn

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Pramiti Parwani

Pramiti Parwani (LLM) is promovendus aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op het identificeren van de belemmering tot toegang tot geneesmiddelen en in het bijzonder, het machtsverschil tussen landen en de invloed daarvan op toegang tot vaccins.

P. (Pramiti) Parwani

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Merel Spaander

Merel Spaander (MSc, LLM) is opgeleid tot neurowetenschapper en gezondheidsjurist. Ze is docent van de master Gezondheidsrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.

M.M. (Merel) Spaander MSc LLM

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Bastiaan Wallage

Bastiaan (LLM) is docent Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij promovendus aan de Universiteit Leiden en als advocaat werkzaam bij Van Benthem & Keulen. In het kader van zijn promotietraject doet Bastiaan onderzoek naar de vraag of het recht op vrije artsenkeuze onderdeel uitmaakt van de Nederlandse constitutie en wat dit betekent voor het Nederlandse zorgstelsel. Tevens zit Bastiaan in de raad van commissarissen van een zorginstelling en is hij lid van de Geschillencommissie Sociaal Domein.

Mr. B. (Bastiaan) Wallage

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht

Rolinka Wijne

Rolinka Wijne (PhD) is docent aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Haar vakken, Medische Aansprakelijkheid en Rechtshandhaving in de Gezondheidszorg, zijn beiden onderdeel van de master Gezondheidsrecht. Voorts is zij voorzitter van de Geschilleninstantie Verloskunde en lid-jurist van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam. Daarnaast is Rolinka rechtsgeleerde bij de commissie LZA/LP, eigenaar van Wijne Health Law en werkzaam bij het wetenschappelijk bureau van Holla advocaten (sectie aansprakelijkheid, verzekering en gezondheid). Rolinka is een veelgevraagd spreker en heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan. Veel ervan betreffen het onderwerp aansprakelijkheid voor zorggerelateerde schade. 

Mr. dr. R.P. (Rolinka) Wijne

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht