Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Law Centre for Health and Life wordt geleid door directeur Anniek de Ruijter en codirecteuren Johan Legemaate en Katrina Perehudoff. Samen vormen ze het bestuur van het centrum.
Leden
 • Anniek de Ruijter, Directeur

  Anniek de Ruijter (LLM, PhD) is universitair hoofddocent Gezondheidsrecht en beleid aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Anniek is directeur van het Law Centre for Health and Life, directeur van de Amsterdam Law Practice, lid van het bestuur van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Anniek onderzoekt het grensvlak tussen recht en gezondheid, waarbij digitalisering, globalisering, Europeanisatie en leefomgeving centraal staan.

  Prof. dr. mr. A. (Anniek) de Ruijter

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Johan Legemaate, Codirecteur

  Johan Legemaate (PhD) is hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Geneeskunde en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is lid-jurist van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en raadsheer in het Gerechtshof Den Bosch (medische kamer). Eerder was Johan lid van de Gezondheidsrecht en voorzitter van de Vereniging voor Gezondheidsrecht. Zijn onderzoek focust zich op de rechtspositie van patiënten, de regulering van de kwaliteit van zorg en vraagstukken rond het levenseinde. Hij is een erkend expert op het terrein van wetsevaluatie in de zorg.

  Prof. dr. J. (Johan) Legemaate

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Katrina Perehudoff, Co-Directeur

  Katrina Perehudoff (MSc, LLM, PhD) is Assistant Professor in Global and European Health aan de Universiteit van Amsterdam en codirecteur bij het Law Centre for Health and Life. Haar onderzoek richt zich op de spanningen tussen rechtsnormen die impact hebben op geneesmiddelen en het effect van recht en beleid op de toegang tot geneesmiddelen.

  Dr. S.K. (Katrina) Perehudoff

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Rolinka Wijne

  Rolinka Wijne (PhD) is docent aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Haar vakken, Medische Aansprakelijkheid en Rechtshandhaving in de Gezondheidszorg, zijn beiden onderdeel van de master Gezondheidsrecht. Voorts is zij voorzitter van de Geschilleninstantie Verloskunde en lid-jurist van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam. Daarnaast is Rolinka rechtsgeleerde bij de commissie LZA/LP, eigenaar van Wijne Health Law en werkzaam bij het wetenschappelijk bureau van Holla advocaten (sectie aansprakelijkheid, verzekering en gezondheid). Rolinka is een veelgevraagd spreker en heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan. Veel ervan betreffen het onderwerp aansprakelijkheid voor zorggerelateerde schade. 

  Mr. dr. R.P. (Rolinka) Wijne

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Mahsa Shabani

  Mahsa Shabani is universitair hoofddocent Health Privacy Law and Innovation. Voordat ze bij de UvA kwam, was ze assistent-professor en mededirecteur van het Metamedica Center aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op de bescherming van persoonsgegevens, gezondheidsprivacy, het delen van gegevens en ethiek, recht en beleid van datagestuurd biomedisch onderzoek. Haar werk wordt uitgebreid gepubliceerd in diverse wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van gegevensbescherming, medisch recht, bio-ethiek, genomica en bio-informatica. Eerder was ze gastwetenschapper aan het Center of Genomics and Policy aan de McGill University, het Center for Health, Law and Emerging Technologies (HeLEX) aan de Universiteit van Oxford en het Columbia CEER aan het Columbia University Medical Center. Momenteel is ze lid van de Ethics Advisory Broad van verschillende door de Europese Commissie (EC) gefinancierde projecten. Ze is ook geselecteerd lid van het wetenschappelijk comité van het International Rare Diseases Research Consortium, de European Society of Human Genetics (lid van de SPC) en de Joint Action for the European Health Data Space. Momenteel is ze (co-)PI van de projecten PROPHET (Horizon Europe), Crowd-scourced genetische data voor onderzoeksdoeleinden (FWO), Fairness in secondary uses of health data (BOF) en Smart glasses in primary care (TETRA).

  Dr. M. (Mahsa) Shabani PhD

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Corrette Ploem

  Corrette Ploem Phd is bijzonder hoogleraar Recht, Zorgtechnologie en Geneeskunde aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als docent en onderzoeker in het bredere gebied van gezondheidsrecht in het Amsterdam UMC. Zij is lid van diverse commissies en adviesorganen, zoals de Landelijke Commissie Mensgebonden Onderzoek en de Gezondheidsraad. Daarnaast is zij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht. Haar onderzoek richt zich op de juridische aspecten van de introductie van nieuwe technologie in gezondheidszorg, onderzoek en screening, zoals digitalisering, kunstmatige intelligentie, DNA- en reproductietechnologieën.

  Prof. mr. M.C. (Corrette) Ploem

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Bastiaan Wallage

  Bastiaan (LLM) is docent Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij promovendus aan de Universiteit Leiden en als advocaat werkzaam bij Van Benthem & Keulen. In het kader van zijn promotietraject doet Bastiaan onderzoek naar de vraag of het recht op vrije artsenkeuze onderdeel uitmaakt van de Nederlandse constitutie en wat dit betekent voor het Nederlandse zorgstelsel. Tevens zit Bastiaan in de raad van commissarissen van een zorginstelling en is hij lid van de Geschillencommissie Sociaal Domein.

  Mr. dr. B. (Bastiaan) Wallage

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Hannah van Kolfschooten

  Hannah van Kolfschooten (LLM) is promovendus aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Ze is tevens de coördinator van het vak Internationaal en Europees Gezondheidsrecht van de master Gezondheidsrecht. Gedurende haar promotietraject onderzoekt Hannah de EU-regulering van algoritmische besluitvorming op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorg, waarbij de focus ligt op het beschermen van patiëntenrechten.

  Mr. H.B. (Hannah) van Kolfschooten LLM

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Merel Spaander

  Merel Spaander (MSc, LLM) is opgeleid tot neurowetenschapper en gezondheidsjurist. Ze is docent van de master Gezondheidsrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.

  M.M. (Merel) Spaander MSc LLM

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Pramiti Parwani

  Pramiti Parwani (LLM) is promovendus aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op het identificeren van de belemmering tot toegang tot geneesmiddelen en in het bijzonder, het machtsverschil tussen landen en de invloed daarvan op toegang tot vaccins.

  P. (Pramiti) Parwani

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Majd Alshoufi

  Majd Alshoufi is junior onderzoeker bij het Law Centre for Health and Life. Zijn onderzoek richt zich op de 'neveneffecten' van de EU op medicijnen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

  M. (Majd) Alshoufi

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Alec Cali

  Alec Cali is postdoctoraal onderzoeker aan de Amsterdam Law School van de Universiteit van Amsterdam. Hun onderzoek richt zich op de invloed van overheidsbeleid op het vertrouwen van het publiek in vaccins.

  A.S. (Alec) Cali

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • James W. Hazel

  James W. Hazel, Ph.D., J.D., is postdoctoraal onderzoeker bij het Law Centre for Health and Life aan de Amsterdam Law School van de Universiteit van Amsterdam. Zijn huidige onderzoek verkent het gebruik van kunstmatige intelligentie in de besluitvorming in de gezondheidszorg, met een focus op de implicaties voor de juridische relatie tussen patiënt en arts. In zijn eerdere werk onderzocht hij de ethische, juridische en sociale implicaties van opkomende technologieën, waaronder direct-to-consumer genetische tests en het verzamelen, gebruiken en delen van genetische en andere gevoelige gezondheidsgegevens voor gezondheidszorg, onderzoek en wetshandhaving. Hij heeft een rechtendiploma (J.D.) van de Vanderbilt University Law School en een Ph.D. in Moleculaire Biologie van de Universiteit van Wyoming, waar zijn promotieonderzoek zich richtte op de mitotische spil, het doelwit van veel chemotherapeutische medicijnen tegen kanker.

  Dr. J.W. (James) Hazel III PhD

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Laura De Vito

  Laura De Vito LLM werkt als junior docent in de masteropleiding Gezondheidsrecht aan de Amsterdam Law School. Ze is gespecialiseerd in juridische kwesties rond het levenseinde. Naast haar baan aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze een functie bij de World Federation of Right to Die Societies.

  L.L.A. (Laura) De Vito

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  Gezondheidsrecht

 • Clara Juarez Lopez

  Clara Juarez Lopez is de communicatie en community coordinator van het Law Centre for Health and Life.