22 mei 2023
In haar inaugurale lezing benadrukt bijzonder hoogleraar Corrette Ploem de onschatbare rol van technologie in de medische vooruitgang en stelt kritische vragen over de impact ervan. Ploem richt zich op het onderzoek naar de benodigde rechtswaarborgen om verantwoordelijkheid te bieden aan technologie in de gezondheidszorg. Hoewel technologie zoals AI en DNA-analyse zorgverbeteringen mogelijk maakt, rijzen er fundamentele vragen. Ploem onderzoekt of technologie daadwerkelijk medische vooruitgang toevoegt of juist tot overmedicalisering en overbelasting van het zorgsysteem leidt.
De rol van medische professionals staat eveneens centraal: zal technologie uiteindelijk hun besluitvormingsrol overnemen? Het belang van persoonlijk contact in de zorg en de groeiende data-intensiviteit door technologie worden eveneens belicht. Ploem benadrukt dat het waarborgen van geheimhouding en gegevenszeggenschap cruciaal is in een data-rijke zorgomgeving.
Door deze vragen te onderzoeken, tracht Ploem te definiëren wat "goed recht voor zorgtechnologie" inhoudt. Haar rol als hoogleraar Recht, zorgtechnologie en geneeskunde omvat niet alleen onderzoek, maar ook onderwijs en het adviseren van gezondheidsjuristen. Ze beoogt artsen en professionals voor te bereiden op de uitdagingen en kansen die technologie in de gezondheidszorg met zich meebrengt, met oog voor ethische, juridische en praktische aspecten.