Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In oktober verwelkomde het Law Centre for Health and Life, Eva Deen als nieuwe docent.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

Mijn naam is Eva Deen. Ik ben 50 jaar oud, getrouwd en leef met mijn man en onze twee kinderen van 19 en 16 in Haarlem. Ooit studeerde ik zelf met veel plezier aan de UvA, toen de rechtenfaculteit nog aan de Oudemanhuispoort zat. Vlak na mijn studie heb ik er ook een korte periode werkgroep onderwijs gegeven. Dat was bedoeld als een soort ‘tussenbaantje’ voordat ik op reis zou gaan, maar het universitair onderwijs heeft toen mijn hart veroverd. Daarna ben advocaat geweest, heb ik jaren aan de VU en bij De Letselschade Raad gewerkt en vanaf 2017 werkte ik als zelfstandig jurist gezondheidsrecht en (o.a.) lid jurist bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam. In de afgelopen jaren heb ik ook steeds een lijntje met de master Gezondheidsrecht gehad, door scripties te begeleiden en colleges te geven over het belang van openheid na medische incidenten. In 2023 besloot ik over te stappen naar de rechterlijke macht, waarna ik ben begonnen bij team Handel van het Gerechtshof Amsterdam. Daar realiseerde ik echter hoezeer ik verknocht ben geraakt aan het gezondheidsrecht en het veelzijdige portfolio aan werkzaamheden dat ik als zelfstandige had opgebouwd. Dus per 1 oktober a.s. pak ik mijn eigen praktijk weer op en word ik daarnaast een dag per week docent bij de master Gezondheidsrecht.   

Naar welk aspect van je nieuwe rol als docent kijk je het meeste uit?

Het contact met studenten die aan het begin van hun loopbaan staan en nog allerlei keuzes moeten maken over hoe ze hun leven gaan inrichten vind ik erg leuk en inspirerend. Ik hoop wat van mijn enthousiasme voor het vak te kunnen overbrengen.

Wat heeft je geïnspireerd om dit specifieke vakgebied te kiezen?

Het gezondheidsrecht, en meer in het bijzonder het medische aansprakelijkheidsrecht gaat bij uitstek over menselijk belangen en verhoudingen. De verhouding tussen de zorgverlener en de patiënt vind ik fascinerend. Het fascineert me hoe artsen (vaak) hun vak kiezen omdat ze mensen willen helpen, hoe patiënten hun gezondheid en soms ook hun leven in handen van de arts leggen en hoe de verhouding tussen deze mensen kan gaan knellen als er iets anders loopt dan iedereen had gehoopt. Om als jurist een rol te mogen spelen in die ingewikkelde situatie vind ik een voorrecht.