Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Pramiti Parwani, van het Law Centre for Health and Life, heeft onlangs een blogpost gepubliceerd over “De productie van vaccins opschalen in Afrika: Het Team Europe Initiative” op de Health Governance van de EU.

Aan de hand van haar proefschrift en een recente presentatie op de UACES 2024-conferentie bespreekt Parwani het dringende probleem van de mondiale ongelijkheid op het gebied van vaccins, dat naar voren is gekomen door zowel de COVID-19 pandemie als de huidige uitbraak van pokken. Ze bekritiseert de te grote afhankelijkheid van buitenlandse vaccinbronnen en onderzoekt de rol van de EU bij het verbeteren van de vaccinproductiecapaciteit in Afrika door middel van initiatieven zoals het MAV+-programma (Manufacturing and Access to Vaccines, Medicines and Health Technologies). 

Hoewel MAV+ gericht is op het versterken van de lokale productie, waaronder de BioNTainer-faciliteiten van BioNTech in Rwanda, vraagt Parwani zich af of dergelijke modellen echt de lokale productiecapaciteit van vaccins bevorderen. Ze pleit voor een sterkere technologieoverdracht en lokaal eigenaarschap in deze door de EU gesteunde projecten om duurzame gezondheidssystemen te creëren en de afhankelijkheid van externe actoren te verminderen. 

P. (Pramiti) Parwani

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht