Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 12 juni 2024 schreef Anniek de Ruijter van het Law Centre for Health and Life, samen met Kiki Brölmann van het Amsterdam Centre for International Law (ACIL) een opiniestuk in de Volkskrant over de recente discussies in de Tweede Kamer over de aanpassingen in de ‘Internationale Gezondheidregelgeving’ en het nieuwe Pandemieverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Nederland is volgens Anniek de Ruijter en Kiki Brölmann niet goed voorbereid op een mogelijke pandemie door een muterende vogelgriep, ondanks de wereldwijde voorbereidingen. Ze bekritiseren in de Volkskrant de Nederlandse politiek voor het zaaien van angst over een vermeende machtsovername door de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze benadrukken dat Nederland als klein land sterk afhankelijk is van internationale samenwerking voor vaccins en medicijnen. De WHO kan alleen aanbevelingen doen en geen verplichtingen opleggen aan lidstaten. Het debat zou zich moeten richten op het versterken van de internationale samenwerking om gezondheidscrises beter het hoofd te bieden. 

Het zou beter zijn als het debat over de totstandkoming van het Pandemieverdrag ging over hoe wij ons als klein land kunnen voorbereiden op de volgende gezondheidscrisis. We zijn een klein en dichtbevolkt land. We draaien op intensief handelsverkeer. Waar het aankomt op gezondheid, heeft Nederland internationale samenwerking méér nodig dan veel andere staten. Anniek de Ruijter en Kiki Brölman in de Volkskrant
Prof. dr. mr. A. (Anniek) de Ruijter

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht

Mr. dr. C.M. (Catherine) Brölmann

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Internationaal Publiekrecht