Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op woensdag 17 april 2024 werd Anniek de Ruijter, directeur van het Law Centre for Health and Life, uitgenodigd als expert tijdens de radiouitzending van Spraakmakers op NPO Radio 1. Het onderwerp van gesprek was het controversiële voorstel van een levenslang tabaksverbod voor jongeren, zoals voorgesteld door Britse politici.

Het Britse voorstel 

Het Britse voorstel om een levenslang tabaksverbod in te voeren voor mensen geboren in 2009 of later, heeft de aandacht getrokken van politici en gezondheidsdeskundigen wereldwijd. Met een toenemende bezorgdheid over het tabaksgebruik onder jongeren, waaronder de alarmerende cijfers van het gebruik van vapes, wordt de vraag gesteld of Nederland dit idee moet omarmen. Een verbod op tabaksproducten voor jongeren zou kunnen bijdragen aan een rookvrije generatie, maar roept tegelijkertijd vragen op over individuele vrijheid. De Spraakmakers wijdde daarom de uitzending toe aan de stelling: 'Het Britse plan voor een levenslang tabaksverbod is een goed idee’.

Expertinzichten: De visie van Anniek de Ruijter

Anniek de Ruijter deelde haar inzichten over de haalbaarheid en wenselijkheid van een dergelijk tabaksverbod. Ze benadrukte het belang van goede wetgeving als basis voor een dergelijk verbod, waarbij democratische rechtstatelijke stappen essentieel zijn. De Ruijter legde uit dat hoewel een levenslang tabaksverbod een drastische maatregel is, het een effectieve stap kan zijn om jongeren te beschermen tegen de gevaren van roken en vapen. Tijdens het gesprek werd ook de Europese dimensie van het voorstel belicht. De Ruijter erkende dat een Europees gecoördineerde aanpak cruciaal kan zijn, gezien de Europese regelgeving rond de beschikbaarheid van tabaksproducten. Ze besprak de mogelijkheid van landen om de vrije markt kunnen beperken vanuit het Europese recht, mits er een goede rechtvaardiging is, zoals volksgezondheid.

Het gaat er natuurlijk om dat er goede wetgeving aan ten grondslag ligt. Want bij een verbod moet je er wel altijd voor zorgen dat je de democratische rechtstatelijke stappen hebt genomen. Maar we zien eigenlijk dat het niet goed lukt om het op een andere manier op te lossen en er toch weer een kleine toename is van roken bij jonge mensen waarvoor we bovendien een wat grotere zorgplicht hebben. Dus zo'n stapsgewijze aanpak zie ik wel zitten. Anniek de Ruijter op Spraakmakers op NPO Radio 1

Anniek de Ruijter concludeerde dat terwijl oudere generaties zijn opgegroeid in een tijd waarin tabaksgebruik normaal was, het belangrijk is om jongeren te beschermen tegen de schadelijke effecten van roken. Ze pleitte voor een stapsgewijze aanpak, waarbij een levenslang tabaksverbod voor jongeren een verstandige maatregel kan zijn om een gezondere toekomst te waarborgen.

Prof. dr. mr. A. (Anniek) de Ruijter

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht