31 oktober 2023
Zorgverzekeraars kopen een bepaalde hoeveelheid zorg aan bij een ziekenhuis of zorgaanbieder. Hiermee wordt het maximale budget en aantal behandelingen bepaald. Wanneer dit omzetplafond wordt bereikt, kan dit ziekenhuis de zorg voor de verzekerde afwijzen.
In de uitzending stelt Bastiaan Wallage vast dat geen enkele zorgverzekeraar transparant is over dit omzetplafond wanneer een consument zich aansluit bij de zorgverzekering. De informatie wordt niet actief gedeeld. Hierdoor is het voor de verzekerde onduidelijk wat er is ingekocht door de verzekeraar, welk omzetplafond er is afgesproken met het ziekenhuis en wanneer dit omzetplafond mogelijks bereikt zal worden.
Hoe het nu werkt, wordt de verzekerde onvoldoende geïnformeerd. De verzekerde weet niet waar die aan toe is en op het moment dat je dan geconfronteerd wordt met de situatie ‘budget is op’, dan is er onvoldoende duidelijkheid over waar je dan wel naartoe kan, of er dan wachtlijsten zijn en hoe het dan verder moet.Bastiaan Wallage op NPO3, Radar
Wallage vertelt in de uitzending ook hoe de inrichting Nederlandse zorgstelsel zich vooral richt op het beheren van de zorgkosten. Het stelsel oefent dan invloed uit op deze zorgkosten op basis van contractafspraken, maar in de praktijk wordt dan duidelijk dat er niet voldoende rekening wordt gehouden met welke gevolgen dit kan hebben.