Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 24 april was Bastiaan Wallage, van the Law Centre for Health and Life, zien in AVOTROS Radar. Hij vertelt meer over de Diagnose Behandel Combinatie (DBC).

Een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) dient als basis voor de factuur die een zorgverlener aan een patiënt in rekening brengt. Verschillende zorginstellingen, waaronder ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en revalidatieklinieken, hanteren DBC's. Deze DBC's stellen zorginstellingen in staat om de kosten voor verleende zorg bij de zorgverzekeraar te declareren. Wanneer een patiënt doorverwezen wordt naar een ziekenhuis, wordt er in het kader van de te verstrekken zorg een DBC opgesteld door het ziekenhuis. 

In Nederland geldt voor patiënten een eigen risico wanneer zij zorg ontvangen in een zorginstelling. Dit eigen risico is gekoppeld aan een specifieke DBC. Dit betekent dat zodra een zorginstelling een DBC opent, de patiënt geconfronteerd wordt met het eigen risico. Bastiaan Wallage besprak tijdens de uitzending de problemen die voortkomen uit dit systeem.  

Mr. dr. B. (Bastiaan) Wallage

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht