Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Katrina Perehudoff, assistant professor en co-director van het Law Centre for Health and Life, ontvangt samen met Majd Alshoufi, een opkomend global health onderzoeker, financiering van het NWO programma Hestia - Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap voor hun project over de 'neveneffecten' van de EU farmaceutische regelgeving in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) regio. Met deze financiering zullen Katrina en Majd 2 jaar lang onderzoek doen naar dit onderwerp.

Kan de interne farmaceutische regelgeving van de EU bijdragen aan een betere toegang tot innovatieve geneesmiddelen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), waardoor een win-win ontstaat voor patiënten in de EU en MENA? Dat is de vraag die Katrina Perehudoff en Majd Alshoufi stellen in hun onlangs gehonoreerde NWO Hestia onderzoeksproject. 

Dit onderzoeksproject bestudeert de mogelijke invloed van de EU op de goedkeuring van innovatieve medicijnen in de MENA regio vanuit een 'law in society' benadering. Het onderzoek is uiteindelijk gericht op het begrijpen van de factoren die deze relatie tussen de EU en MENA beïnvloeden.  

Het Hestia-project sluit aan bij Perehudoffs Veni-project 'Wereldwijde toegang tot medicijnen via EU-wetgeving en -beleid', dat de wettelijke en ethische verantwoordelijkheden van de EU voor de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden wil onderzoeken en inzicht wil krijgen in de werkelijke invloed van het farmaceutische beleid van de EU op het wereldwijd beschikbaar maken van medicijnen voor patiënten. 

Copyright: ja
We willen de relatie tussen de EU en MENA onder de loep nemen op een moment dat de EU haar rol op het gebied van wereldwijde gezondheid en vrede, stabiliteit en conflictpreventie versterkt. In het Hestia-project zullen we ons richten op de mogelijke gevolgen van Europa voor de toegang tot medicijnen in landen die humanitaire hulp van de EU ontvangen (zoals in Syrië) of EU-associatieovereenkomsten hebben (zoals in Noord-Afrika). Dit project zal helpen bij het beantwoorden van een belangrijk stuk van de grotere puzzel over de rol van de EU in de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden. Katrina Perehudoff

Alshoufi heeft een bachelor in farmacie (Damascus Universiteit, Syrië) en een master in volksgezondheid (Debrecen Universiteit, Hongarije). Momenteel voltooit hij een Master in Gezondheid en Milieu aan de Universiteit Utrecht. Alshoufi start met dit project in september 2023. 

Copyright: FdR
Deze Hestia-beurs brengt me een stap dichter bij mijn ambitie om onderzoeker te worden op het gebied van mondiale gezondheid in Nederland. Het geeft me de kans om de effecten van mondiale actoren, zoals de Europese Unie, op de menselijke gezondheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te bestuderen. Het Law Centre for Health and Life is een ideale thuisbasis voor dit onderzoek omdat ik mijn achtergrond in volksgezondheid en farmacie kan combineren met juridische en regelgevende benaderingen Majd Alshoufi

Een Hestia is een individuele onderzoeksbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om academici, die hun thuisland moesten ontvluchten vanwege oorlog, de kans te geven zich aan te sluiten bij lopende Nederlandse onderzoeksprojecten zodat ze hun netwerk kunnen uitbreiden, hun kennis en vaardigheden kunnen delen en vergroten, en de Nederlandse wetenschap en samenleving kunnen verrijken met hun expertise. Met de Hestia-subsidie krijgt Alshoufi, onder begeleiding van Perehudoff, 91.000 euro voor het project. 

Dr. S.K. (Katrina) Perehudoff

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht

M. (Majd) Alshoufi

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht