For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
In een radiouitzending op zaterdag 13 april 2024 van "Dr Kelder en Co" op NPO Radio 1, vertelde Anniek de Ruijter, directeur van Recht, Gezondheid en Leven over solidariteit, het recht op gezondheid, Europa, het aankomende pandemieakkoord en of de overheid zou moeten ingrijpen om deze om een gezonde voedselomgeving te waarborgen.

Het pandemieakkoord, dat tot doel heeft de internationale samenwerking bij de aanpak van pandemieën te versterken, staat centraal in de discussie. De Ruijter benadrukte het belang van solidariteit tussen landen, ongeacht hun economische of politieke belangen, bij het delen van informatie, het gezamenlijk inkopen van vaccins en medicijnen, en het bieden van ondersteuning aan zwaar getroffen landen. Het concept van solidariteit in de gezondheidszorg, zoals uiteengezet door De Ruijter, is essentieel in het bevorderen van een veerkrachtige en gezonde wereldwijde gemeenschap. Door gezamenlijke actie kunnen landen de gezondheidsongelijkheden verminderen, toegang tot gezondheidszorg verbeteren en effectiever reageren op gezondheidscrises. 

We leven tegenwoordig buitengewoon lang. Mensen hebben 25% van hun leven aandoeningen en zorg nodig. Als we allemaal zo oud worden is het ook zoveelste belangrijker dat we allemaal ook langer gezond blijven.. Anniek de Ruijter bij "Dr Kelder en Co" op NPO Radio 1

Hierna verschoof het gesprek naar de noodzaak van een gezonde voedselomgeving. De Ruijter benadrukte het belang van gezond ouder worden in een samenleving waarin mensen steeds ouder worden. Ze wees op de verantwoordelijkheid van de overheid om een gezonde voedingsomgeving waarborgen, met name in situaties waarin het aanbod van ongezond voedsel domineert en er dus geen keuzevrijheid meer is. Het gesprek spitste zich toe op de rol van de overheid in het creëren van een neutrale voedingsomgeving, waarin mensen een gelijke keuze hebben tussen gezond en ongezond voedsel. De Ruijter pleitte voor het meten van de voedselomgeving, vergelijkbaar met milieuvervuiling, en het streven naar een balans waarbij gezonde keuzes de norm zijn.