16 December 2023
Anniek de Ruijter, Bastiaan Wallage en Hannah van Kolfschooten, van het Law Centre for Health and Life, maakten deel uit van een interdisciplinair team van wetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Amsterdam UMC dat een methode ontwikkelde om de gezondheid van voedselomgevingen te meten. Deze aanpak stelt voor het eerst een meetinstrument voor waarmee buurten en straten beoordeeld kunnen worden op hun 'voedselomgevingsscore', vergelijkbaar met het beoordelen van luchtkwaliteit. Het onderzoek, gepubliceerd in december 2023, toont aan hoe dit instrument de weg opent naar effectieve regulering van voedselomgevingen om gezondheidsrisico's zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aan te pakken. Deze innovatieve methode, gebaseerd op de Schijf van Vijf-criteria van het Voedingscentrum, onthult verontrustende bevindingen. In een geteste Amsterdamse winkelstraat voldeed maar liefst 77% van het voedselaanbod niet aan deze gezondheidsrichtlijnen. Dit wijst op een overweldigende aanwezigheid van ongezonde voedselaanbieders. Het ontwikkelde meetinstrument, inclusief een afwegingskader, biedt gemeenten de mogelijkheid om de voedselomgeving te reguleren. Hiermee kunnen zij besluiten nemen over het al dan niet toelaten van nieuwe winkels die voedsel verkopen, met als doel het creëren van gezondere voedselomgevingen en het beschermen van de gezondheid van burgers.
Het is hetzelfde als eerder, toen konden we luchtkwaliteit niet meten en toen we hem wel konden meten, konden we hem reguleren. Dat is eigenlijk de revolutie die door dit onderzoek eigenlijk wordt bewerkstelligd. Dat we zeggen 'Nu kunnen we hem meten, dat wil zeggen dat we nu ook echt wat kunnen gaan doen'.Anniek de Ruijter bij EenVandaag
EenVandaag besteedde aandacht aan het rapport in de uitzending van vrijdag 15 december 2023. Anniek de Ruijter sprak er over het rapport en de revolutie die de nieuwe methode teweeg zal brengen in het reguleren van de voedselomgeving in de stad.