For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Op 8 november verscheen Hannah van Kolfschooten van het Law Centre for Health and Life op de website van Global Health Advocates. In een interview geeft ze haar deskundige mening over de Europese AI Act en het belang van het reguleren van kunstmatige intelligentie.

In het interview vertelt van Kolfschooten over het belang van wetgeving op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), omdat deze diepgewortelde systematische en maatschappelijke patronen van vooroordelen en discriminatie op het gebied van gezondheid kan versterken. Dit gebeurt volgens van Kolfschooten op drie manieren: AI wordt getraind met reeds bevooroordeelde gegevens, het sluit bepaalde groepen uit en de manier waarop het wordt gebruikt kan oneerlijk zijn.

De Europese AI-wet, de eerste specifieke regelgeving voor AI in de gezondheidszorg, zou een extra beschermlaag bieden en zorgen voor meer transparantie en kwaliteitseisen. Van Kolfschooten bespreekt in het interview echter ook een aantal beperkingen.

Copyright: UvA
De belangrijkste beperking van de AI-wet voor de gezondheidszorg is dat het een 'horizontale' wet is (de bepalingen gelden voor alle sectoren) terwijl de gezondheidszorg een zeer specifieke markt is. Dit heeft gevolgen voor de bescherming die de AI-wet biedt aan patiënten. Hannah van Kolfschooten op Global Health Advocates
Mr. H.B. (Hannah) van Kolfschooten LLM

Faculty of Law

Gezondheidsrecht