Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In het artikel "De reikwijdte van de aansprakelijkheid de schakelbepaling en netwerkzorg" in het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht onderzoekt Rolinka Wijne of de reikwijdte van de centrale aansprakelijkheid wel voldoende duidelijk is en op welke situaties deze bijzondere medeaansprakelijkheid van het ziekenhuis van overeenkomstige toepassing kan zijn en op welke situaties zeker niet.

Centrale aansprakelijkheid maakt het mogelijk voor patiënten die schade hebben geleden als gevolg van een medisch fout om in de meeste gevallen de zorginstelling direct aan te spreken binnen wiens muren de fout is begaan. In dit artikel wordt de gedachte achter de centrale aansprakelijkheid besproken. Verder wordt de reikwijdte van de centrale aansprakelijkheid bij het begaan van een fout binnen de muren van het ziekenhuis, onder zicht.   

De auteur concludeert dat hoewel een schakelbepaling de werksfeer van de centrale aansprakelijkheid kan uitbreiden, er zich nog steeds een probleem bevindt wanneer het gaat om de figuur van netwerkzorg.